Retrospectivă Cristiana Nicolae

În perioada 1-2 aprilie F-SIDES Cineclub și Arhiva Activă continuă retrospectiva filmelor românești, prezentând-o de această dată pe una dintre realizatoarele de film de ficțiune active în perioada comunistă care este astăzi destul de puțin cunoscută publicului din România.

Retrospectivă Cristiana Nicolae

Retrospectivă Cristiana Nicolae

Retrospectivă Cristiana Nicolae

Cu o activitate care cuprindea nouă lungmetraje, un serial de televiziune foarte îndrăgit de copii în anii ’80 („Racheta albă”) și – conform datelor Centrului Național al Cinematografiei – cote de spectatori la fel de onorante ca ale colegilor și colegelor ei de generație, ????????? ??????? s-a stabilit în 1990 în Canada, unde a continuat să realizeze și să producă filme de televiziune.Cariera Cristianei Nicolae în film a început printr-un pariu cu sora ei, care voia să-l impresioneze pe amicul Mircea Veroiu, candidat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” în 1965. A urmat un examen de admitere la regie cu sute de candidați, abandonat în etapa finală, și o studenție concretizată abia un an mai târziu, după ce a renunțat la postul de stewardesă și a reluat procesul de admitere.

F-SIDES este primul cineclub românesc dedicat filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate.


„Să Film!” e un proiect inițiat de UNATC „I.L. Caragiale” și realizat în colaborare cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română. „Să Film!” își propune să ofere contextul necesar unui dialog între public și realizatorii unor filme românești recente sau aparținând patrimoniului cinematografiei naționale. Proiecţiile săptămânale au loc la Cinemateca Eforie sau la Cinemateca Union. La finalul fiecărei proiecții, publicul este invitat să intre în dialog cu o parte a echipelor, discuțiile fiind moderate de fiecare dată de profesioniști din domenii relevante pentru specificul filmelor prezentate.


Parteneri: UNATC „I.L.Caragiale”, Arhiva Națională de Filme, UCIN, DACIN SARA
Eveniment realizat cu sprijinul DACIN SARA.