Sociologi documentariști: Filmele lui Henri H. Stahl

interviu

interviu

  • Regia: Henri H. Stahl, Anton Golopen╚Ťia
  • Durata: 36min.
  • Anul: 1932

Primele documentare rom├óne╚Öti pe deplin con╚Ötiente fa╚Ť─â de metodele de abordare a subiectelor prezentate au fost realizate ├«ncep├ónd cu finalul anilor ╩╝20, ├«n cadrul campaniilor monografice desf─â╚Öurate din 1925 p├ón─â ├«n 1936 ├«n c├óteva sate de pe teritoriul Rom├óniei de la acea vreme. Parte dintr-un proiect cu ambi╚Ťii exhaustive de investigare a lumii rurale rom├óne╚Öti ╚Öi de interven╚Ťie social─â coordonat de Dimitrie Gusti, cercet─ârile monografice au fost realizate de echipe multidisciplinare compuse din zeci de studen╚Ťi ╚Öi cercet─âtori din domenii foarte diverse: sociologi, juri╚Öti, economi╚Öti, psihologi, istorici, muzicologi, etnologi, coregrafi etc.

Doar trei dintre documentarele produse ├«n acest context, ÔÇ×Dr─âgu╚Ö, via╚Ťa unui sat rom├ónescÔÇŁ (lansat ├«n 1930), ÔÇ×Un sat basarabean, CornovaÔÇŁ (1932) ╚Öi ÔÇ×Satul ╚śan╚ŤÔÇŁ (1936) urmeaz─â metoda monografic─â, prezent├ónd ├«n detaliu aspecte specifice ale a╚Öez─ârilor studiate ╚Öi fiind realizate ca parte integrant─â a cercet─ârilor de teren desf─â╚Öurate de echipele gustiene. Filmele realizate ulterior au constituit mai degrab─â sinteze. ÔÇ×Locuin╚Ťa ╚Ť─âr─âneasc─â ├«n Rom├óniaÔÇŁ (1937), realizat pentru a fi ar─âtat la o expozi╚Ťie interna╚Ťional─â despre locuirea ├«n mediul rural organizat─â la Paris, relua film─âri din cele trei filme precedente, iar pentru realizarea documentarului ÔÇ×Obiceiuri din BucovinaÔÇŁ (1937), realizatorii s-au ├«ntors ├«n Fundul Moldovei pentru a filma aici, la nou─â ani dup─â desf─â╚Öurarea campaniei monografice din aceast─â localitate. Ultimele filme asociate activit─â╚Ťii ╚ścolii gustiene au fost c├óteva reportaje despre preg─âtirea echipelor de studen╚Ťi pentru educarea popula╚Ťiei rurale, montate sub titlul ÔÇ×Echipele regale studen╚Ťe╚ÖtiÔÇŁ (1938); realizate ├«n anul ├«n care a fost instituit─â obligativitatea muncii culturale la sate pentru absolven╚Ťii de studii superioare, moment ├«n care forma de organizare a Serviciului Social a c─âp─âtat, de altfel, un caracter milit─âresc, aceste reportaje aveau un scop pur agitatoric.

Dintre cercet─âtorii ╚ścolii gustiene, sociologul Henri H. Stahl a fost cel mai activ ├«n realizarea acestor filme, contribuind la toate, cu excep╚Ťia reportajelor din 1938, la majoritatea chiar ├«n calitate de regizor sau de coregizor. Cu toate acestea, titulatura de ÔÇ×regizorÔÇŁ e oarecum imprecis─â ├«n acest caz, din moment ce structura filmelor trebuia s─â urm─âreasc─â c├ót mai fidel tiparul cercet─ârii ╚Öi s─â reflecte rezultatele la care ajunseser─â monografi╚Ötii ├«n studiul diferitelor aspecte ale satelor. Mai mult, chiar selec╚Ťia scenelor care urmau s─â fie filmate, considerate cele mai relevante, era discutat─â ├«n prealabil de colectivul de cercet─âtori. Folosirea posibilit─â╚Ťilor filmului constituia, ├«ns─â, o alegere fireasc─â, ├«ntruc├ót acesta ad─âuga metodelor de observa╚Ťie o dimensiune concret─â, care nu putea fi surprins─â la fel de precis ├«n descrierile realizate ├«n scris. Din acest punct de vedere, Dimitrie Gusti vorbea chiar despre proiectul ÔÇ×unei sociologii rom├óne╚Öti filmateÔÇŁ.

Ast─âzi, cu toate c─â apar constant publica╚Ťii dedicate fenomenului sociologic rom├ónesc din interbelic sau unora dintre personalit─â╚Ťile centrale ale ╚ścolii gustiene, referirile la filmele documentare produse ├«n cadrul campaniilor monografice sunt rare. Prin prezentarea ╚Öi discutarea acestora vom ├«ncerca, printre altele, s─â chestion─âm ├«n ce m─âsur─â contribuie ele la o mai bun─â ├«n╚Ťelegere a ╚ścolii sociologice de la Bucure╚Öti. C├ót prive╚Öte valoarea lor ├«n istoria filmului rom├ónesc, aceasta este cert─â: ele au reprezentat un prim model local articulat ├«n practica documentarului ╚Öi un argument pentru instituirea unei cinematografii de stat la mijlocul anilor ╩╝30.

ÔÇ×Un sat basarabean, CornovaÔÇŁ a fost filmat de sociologii Henri H. Stahl ╚Öi Anton Golopen╚Ťia, cu ajutorul operatorului Tudor Posmantir, ├«n campania monografic─â desf─â╚Öurat─â ├«n acest sat ├«n 1931. Henri H. Stahl descria ├«n cartea sa de amintiri (ÔÇ×Amintiri ╚Öi g├ónduri din vechea ╚Öcoal─â a monografiilor sociologiceÔÇŁ) dezam─âgirea fa╚Ť─â de ├«nf─â╚Ťi╚Öarea ur├ót─â a satului, de s─âr─âcia de aici, de dispari╚Ťia portului popular ca urmare a procesului de or─â╚Öenizare ╚Öi de s─âr─âcia folclorului. Aceast─â dezam─âgire pare s─â se fi transmis ╚Öi filmului, de dimensiuni mai reduse dec├ót ÔÇ×Satul ╚śan╚ŤÔÇŁ ╚Öi organizat mai pu╚Ťin sistematic. Pe de alt─â parte, lipsa ceremoniilor ritualice spectaculoase a l─âsat loc ├«n acest documentar concentr─ârii asupra portretelor localnicilor, realizate cu tandre╚Ťe.